11 Ekim 2010 Pazartesi

Mehmet ÖZ

Dr. Mehmet Öz, “Kadın, erkek herkesin en büyük tutkusu olduğundan daha genç görünmek… Ama bunun için ille de estetik ameliyat olmaya gerek yok, doğallık her zaman işe yarıyor” diyor.



Geçtiğimiz birkaç yıl, herkes olduğundan daha genç görünmek için anti-aging ürünlere milyonlarca dolar para harcadı; yaşlılık belirtileriyle nasıl başa çıkacağı konusunda araştırmalar yapmaya başladı.Yüzüm neden düşüyor, çenem eskiden böyle değildi gibi sorular artık daha sık dile getiriliyor.Aslında olay, kolajen ve esneklikte bitiyor.


Peki kolajen ne işe yarıyor?Kolajen, cildin altındaki esnek bir madde ve cildin iyi görünmesini sağlıyor. Yüzünüze parmağınızla bastırdığınız zaman hemen eski haline dönmesine fırsat tanıyor. Yaşlandıkça yüzdeki bu esnek madde kırılmaya başlıyor. Bu nedenle yüzünüze iyi bakmalı ve altındaki kasları çalıştırmalısınız.
KORUYUCU SÜRÜN!

Peki kasları çalıştırmaktan başka cildin genç kalması için ne yapmak gerekiyor?Antioksidan niteliği taşıyan A, C ve E vitaminini bol bol tüketmek büyük önem taşıyor.Bu arada içinizi sağlıklı kılmak için yaptığınız her şeyin olumlu sonucunun dış güzelliğinize de yansıdığını unutmamalısınız .Ama tabii ki, dışarıdan da birtakım önlemler almanız gerekiyor.Örneğin; güneşe çıkarken dikkatli olmalı; özellikle de cildinizi ve başınızı korumalısınız.

EGZERSİZ YAPIN!

Bu arada vücudunuzdaki damarlar,oksidasyon nedeniyle zarar görebilir. Bu damarlar hem yüzünüzü hem de genel anlamda cildinizi yaşlandırır. Yüzünüzdeki esneklik kaybı için yüz egzersizleri yapmanız da fayda sağlayacaktır. Birkaç kolay egzersiz vermek gerekirse; yanaklarınızın önce birini sonra diğerini şişirin. Bu egzersizi yaptığınız zaman kaslarınız, önce gerilir ve sonra da rahatlar. Eğer kaslarınızı rahatlatırsanız, yüzünüzdeki izler azalacaktır.


►Yemekleri büyük bir tabakta yemek yerine tatlı tabağında yiyerek,gerçek yaşınızı üç yıl azaltabilirsiniz.

► Yumurtadan faydalanmak istiyorsanız , bol bol yiyin. Yumurtanın içindeki maddeler sayesinde daha sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz. Yumurta akı maskesiyle de gözeneklerinizi sıkıştırabilirsiniz.

► Diş ipi kullanmak gerçek yaşınızı altı yıl küçültür. Diş ipi kullandığınız zaman dişlerinizi yüzde 40 daha fazla temizlersiniz. Ve diş etlerinizde sağlıklı olur. Diş etleriniz sağlıklı olmazsa diş eti iltihabı ortaya çıkar ve bu durumda da vücudunuz için bir savaş başlar ve olay kalp hastalıklarına kadar gidebilir.

►Renkli sebzeler tüketmek de size fayda sağlar.

AĞZINIZLA İLGİLİ BİLMENİZ GEREKEN ÇOK ŞEY VAR!

Ağzınız sizin düşündüğünüz dençok daha fazla şey söylüyor olabilir.Yani şeker ve kalp hastalığı gibi konularda size önceden haber verebilir. İşte ağız yoluya anlaşılan başlıca üç hastalık….

►Ağzındaki bir numaralı hastalık belirtisi

Diş etlerinde görülür. Bu, kalp hastalığına delalet ettiği gibi,düşük ihtimali olduğunu da gösterir. Ağzınızın içinde bakteriler oluşur. Bu bakteriler,diş etlerinin şişmesine neden olurlar. Diş etleri öfkelendikçe de kızarır. Bu nedenle de kemiğe doğru çekilirler ve sonrasında da dişten ayrılırlar. Bu da dişin düşmesine neden olabilir.

►İkinci belirti nefes kokusu;

Şeker hastalığı belirtisi olabilir. Eğer ağzınızdan amonyak kokusu geliyorsa, endişelenin. Bu böbrek yetmezliği olduğunu gösterir. Kötü kokan nefesin nedeni diş çürükleri ya da başka yerlerdeki iltihaplar da olabilir.Birinin nefesi kötü kokuyorsa ve bunu söylemiyorsak, aslında sağlığını tehlikeye atıyoruz demektir. Bu noktada,dil temizliği de çok önemlidir.Zira kimi zaman kötü kokuların nedeni dilde biriken bakteriler de olabilir. Dil fırçası kullanarak dili temizleyebilirsiniz.

►Ağzındaki üçüncü hastalık belirtisi ise:

Dilin bizzat kendisidir.Ağız içinde mantar olduğu zaman; mantar tüm dili kaplayacak hale gelebilir. Dilde mantar olması büyük bir sorundur. Kimi zaman antibiyotikler buna neden olabilir.Antibiyotik, iyi bakterileri öldürür ve dilde sadece mantar üreyebilir. Ancak dilin mantarla kaplı olması ya bağışıklıkla ilgili bir sorundan ya da şeker hastalığından kaynaklanır.Vitamin eksikliği varsa dil, et gibi kırmızı bir renk alarak büyür.

DİŞ ETİ ÇEKİLİRSE…

Diş kaybının en büyük nedeni çürük değildir. Nedeni diş eti çekilmesidir. Bu durum ve diş sağlığı için diş ipi kullanımı çok önemlidir. Diş fırçasının temizlediği yerler yetersiz kalabilir.Bu durumda diş ipinin önemi ortaya çıkacaktır.

BEŞ SÜPER BESİNİ MUTLAKA TÜKETİN!

Meyve ve sebze açısından zengin bir diyet uygulamanız, daha genç görünmenize yardımcı olacaktır. Saati gerçekten geri döndürebilecek beş besin şöyle:

1. Kabak Çekirdeği: Magnezyum açısından zengin olan bu besin, kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur. Kalp krizi ve inme riskini azaltır.

2. Yumurta: Demir, biyotin ve B12 içeren yumurta saçların güçlenmesine yardımcı olur. İçerdiği demir , genellikle kadınlardaki saç dökülmesinin tanı koyulamayan nedeni olan alyuvarların azalmasına yani anemiye karşı savaşır.



3.Nar: Nar tanelerinin içindeki suyun içerdiği ellagic asit ve punikalagin,serbest radikallerin verdiği zarara karşı savaşır ve ciltteki kolajenin korunmasını sağlar. Ayrıca, cilt sağlığını destekleyen fitonutrientler açısından da zengindir.


4. Yulaf: Bu süper besin LDL ya da ‘kötü’ kolesterolü azaltan çözülebilir lifler içerir.

5. Kara Üzüm: Göz sağlığı açısından faydalı bu olağanüstü besin takviyesi, gece görme kabiliyetini arttırmaya yardımcı olabilecek antosiyanosid bileşiği içerir. C vitamini açısından zengin olması itibariyle (portakaldaki miktarın beş katı), bağışıklık sistemini destekler.